Obalaj mity filtrując z Dafi
Obalaj mity filtrując z Dafi
19 września, 2020
Pokaż wszystkie

Dlaczego warto filtrować wodę w dzbankach filtrujących?

Dlaczego warto filtrować wodę w dzbankach filtrujących

Dzbanki z filtrami stały się już niemal standardowym wyposażeniem każdej kuchni czy jadalni. Nie tylko pozwalają pić czystą, zdrową i świeżą wodę prosto z kranu, ale także są fajnym sposobem na jej serwowanie- a to dzięki ciekawemu designowi, eleganckim modelom i dobremu wykończeniu. Coraz większa ilość Polek i Polaków przekonana jest więc, iż zakup dzbanka i filtrowanie w nim wody to strzał w dziesiątkę. Dlaczego warto przekonywać jeszcze nieprzekonanych? Jakie zalety ma filtracja wody kranowej w dzbankach?

Eliminujesz szkodliwe substancje

Woda w kranach, choć restrykcyjnie badana przez stacje sanitarno- epidemiologiczne nie jest jednak całkowicie wolna od zanieczyszczeń. Ponadto nie każdy z nas podłączony jest do sieci wodociągowej- niektórzy mają własne ujęcia wody, swoje studnie, a woda w nich pozostawia często wiele do życzenia. Regularne picie wody filtrowanej w dzbankach sprawia, iż trudno się później przestawić na coś innego- przefiltrowana woda jest bowiem ewidentnie smaczniejsza i posiada neutralny, dobry zapach. W dzbankach stosowana jest filtracja przy pomocy węgla aktywnego- węgiel taki w filtrach może mieć różną postać (może być to węgiel sprasowany, granulowany lub kokosowy), najczęściej spotykany w dzbankach jest węgiel pozyskiwany z wypalonych łupin orzecha kokosowego. Węgiel kokosowy jest najlepszym rodzajem węgla aktywnego, ponieważ posiada najwyższe właściwości absorpcyjne. Używa się go nie tylko do filtracji wody, ale także innych rodzajów cieczy. Węgiel aktywny bardzo skutecznie poprawia walory smakowo- zapachowe wody, głównie przez eliminację z niej chloru i jego pochodnych. Ponadto usuwa z wody kranowej część metali ciężkich, pestycydy, herbicydy, benzen, związki trihalogenometanu, radonu oraz innych rozpuszczalników.

Przefiltrowana woda w dzbankach jest pozbawiona twardości

Twarda woda jest nie tylko mniej smaczna, ale także pozostawia bardzo nieestetycznie wyglądające osady. Kawa i herbata zaparzane na twardej wodzie zaparzają się znacznie gorzej i wolniej, a na ściankach filiżanek tworzą się zabrudzenia, które wyglądają źle- zwłaszcza gdy częstujemy gorącymi napojami gości. Filtrowanie wody w dzbankach pozbawia ją twardości, a to dzięki zastosowanej w filtrach żywicy jonowymiennej. To ważne nie tylko ze względów smakowych i estetycznych, ale także wtedy, gdy używamy filtrowanej wody w sprzętach małego AGD- w żelazkach, ekspresach do kawy czy w czajnikach. Urządzenia te będą dłużej sprawne, jeśli nie będą pełne kamienia. Możemy dostać też filtry poprawiające pH wody. Wtedy złoże składa się po części z węgla aktywnego i złoża alkalicznego. Złoże alkaiczne wzbogaca wodę w jony sodu, wapnia oraz potasu oraz podwyższa jej pH.

Dafi po stronie ekologii

I na koniec, choć to bardzo istotne, kwestia ekologii. Każdy z nas wie jak dużym problemem są dziś ogromne ilości plastiku, z którym jako ludzkość i planeta już sobie nie radzimy. Warto więc filtrować w dzbankach wodę kranową, by nie generować większej ilości plastikowych butelek. Wybierając dzbanek sprawiamy, iż miesięcznie nie kupimy nawet 60-80 butelek plastiku! (zakładając, iż dla całej rodziny kupujemy 2-3 butelki wody dziennie).