Jakość wody a smak potraw
Jakość wody a smak potraw
1 września, 2020
Prawdy i mity o butelce filtrującej Dafi
Prawdy i mity o butelce filtrującej Dafi
10 września, 2020
Pokaż wszystkie

Dzbanek filtrujący – prawdy i mity

Dzbanek filtrujący - prawdy i mity

Dzbanki filtrujące Dafi to bez wątpienia najchętniej wybierane akcesoria w swojej kategorii. Dzieje się tak dlatego, iż są niezwykle wygodne, łatwo w nich przefiltrować wodę i mieć ją zawsze pod ręką- gotową do picia, gotowania, używania jej w sprzętach AGD. Dzbanki Dafi są także popularne przez to, iż produkowane są przez naszą rodzimą firmę, która pochwalić się może już 30 latami doświadczenia. Są one też łatwo dostępne- kupić je można w większych hipermarketach, w sklepach z wyposażeniem kuchni, a także w wielu sklepach internetowych. W czym tkwi ich fenomen i jakie są o nich prawdy oraz mity?

Dzbanki filtrujące Dafi – fakty

Pierwszym faktem o dzbanku Dafi jest to, iż filtruje on wodę szybko, przez co już po około 2 minutach mamy pełen dzbanek świeżej wody do picia- bez zanieczyszczeń i idealnie przejrzystej. Wynika to z tego, iż sposób działania dzbanków Dafi jest bardzo prosty. Wystarczy wlać do dzbanka wodę, odczekać 1,5- 2 minuty i gotowe- woda przepływa w tym czasie przez filtr składający się z węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej. Węgiel oczyszcza wodę z wielu szkodliwych substancji, a żywica skutecznie ją zmiękcza.

Kolejny fakt to to, iż nigdy nie zapomnisz o wymienia filtra, a to dzięki wskaźnikom umieszczonym na obudowie dzbanka. Wskaźnik taki może być LEDowy lub manualny. Wskazuje on, iż po 4 tygodniach użycia należy wymienić wkład filtrujący na nowy.

Faktem jest także to, iż węgiel aktywny składający się na filtr w dzbankach Dafi jest substancją bardzo dokładnie usuwającą zanieczyszczenia z wody kranowej. Węgiel aktywny usuwa z wody nie tylko chlor, ale także lotne związki organiczne, pestycydy, herbicydy, benzen, wiązki trihalogenometanu, radonu oraz innych rozpuszczalników. Eliminuje także metale ciężkie. Wydajność węgla aktywnego zależy od temperatury wody, jej odczynu oraz od czasu kontaktu z wodą. Im dłuższy kontakt węgla z wodą, tym parametry wody są lepsze. Idealna temperatura pracy dla węgla aktywnego to 10 stopni Celsjusza i pH<7,5.

Następny fakt? Proszę bardzo! W Dafi każdy znajdzie dzbanek idealny dla siebie- marka dba o to, by portfolio jej produktów było szerokie, ale przede wszystkim bardzo dobre jakościowo. Oferta Dafi to dzbanki w różnej kolorystyce, szklane oraz z twardego tworzywa sztucznego, o różnej pojemności.

Mity na temat filtracji wody

Mitem jest to, iż woda z kranu jest niezdrowa nawet po jej przefiltrowaniu- niektórzy, niestety, wciąż tak uważają. Woda wodociągowa jest regularnie sprawdzana i badana przez stacje sanitarno- epidemiologiczne. Woda w kranach musi spełniać szereg restrykcyjnych kryteriów, zaś po filtracji jest ona jeszcze o kilka poziomów lepsza.

Inny mit brzmi, iż filtrowanie wody usuwa z niej minerały, demineralizuje ją. Filtry umieszczone w dzbankach Dafi usuwają jedynie osady i zanieczyszczenia, a nie minerały.

Ostatnim mitem jest to, iż woda sprzedawana w butelkach jest zdrowsza od tej filtrowanej. To kompletna nieprawda- jest tak samo dobra jakościowo, a przy tym nie jest pakowana w plastik, który może być źródłem bisfenolu A- szkodliwej substancji dla zdrowia człowieka.