Dzbanek filtrujący - prawdy i mity
Dzbanek filtrujący – prawdy i mity
8 września, 2020
Pokaż wszystkie

Jakość wody a smak potraw

Jakość wody a smak potraw

Czy filtrowanie wody kranowej tyczy się jedynie domów jednorodzinnych, które czerpią wodę z własnego ujęcia, z własnej studni? U nich to działanie obowiązkowe, gdyż woda w studni może zawierać dosłownie wszystko- i dobre i bardzo szkodliwe elementy. Ale wodę kranową warto filtrować także mając mieszkanie czy apartament w bloku. Nawet ta miejsca woda nie jest idealna- wciąż sporo w niej chloru i innych zanieczyszczeń, które znacząco psują jej zapach oraz smak. Czy zdajecie sobie sprawę jak duży wpływ na przygotowane napoje i potrawy ma jakość i smak wody, na której je przyrządzacie?

Woda wodzie nierówna

Można by myśleć, że woda jak woda- wszędzie taka sama. Na pewno jednak przekonaliście się nieraz, iż to nieprawda i będąc w różnych miejscach woda smakowała wam mniej lub bardziej. Nie trzeba być ekspertem, by samemu móc określić czy dana woda jest dobra czy niedobra, czy ma słodki czy gorzki smak, czy pachnie neutralnie czy też drażni lekko nos. To dlaczego woda z danego kranu jest taka, a nie inna wynika z substancji, które są w niej rozpuszczone. I tak np. spora ilość siarczanu magnezu sprawia, iż kranówka będzie gorzka w smaku.

Kto choć raz filtrował sobie wodę kranową (np. w dzbanku filtrującym Dafi) ten na pewno zauważył, iż przefiltrowana woda jest dużo smaczniejsza i lepiej pachnie – dzieje się tak głównie za sprawą pozbycia się z niej chloru oraz jego pochodnych. Co bardzo ciekawe udowodniono naukowo, iż potrawy przygotowane na bazie wody z chlorem i tej pozbawionej chloru różnią się całkowicie- nie tylko smakowo, ale także w kwestii wyglądu. Udowodniono nawet, iż ryż, makaron czy warzywa zachowują się całkiem inaczej gotując się w wodzie z chlorem i takiej bez chloru. Woda z chlorem czy z innymi zanieczyszczeniami sprawia, iż np. warzywa tracą część swoich witamin, a herbata i zielona herbata tracą wiele antyoksydantów, które to są ich największą zaletą.

Twarda woda

Na smak, zapach i wygląd potraw i napojów ma ogromny wpływ także twardość wody. Jeśli mamy w domu wodę twardą, na pewno zauważamy, iż podczas jej gotowania wytrąca się z niej mnóstwo kamienia. Kamień nie tylko „przytępia” smak potraw, ale i wygląda nieestetycznie. Co ciekawe, kawa czy herbata zaparzana na twardej wodzie zaparza się na niej znacznie gorzej, a osad z kamienia na filiżankach wygląda źle- zwłaszcza gdy przyjmujemy gości. Do filtrów wody można sobie także dołożyć zmiękczacz tejże wody, który to sprawi, że jony magnezu i wapnia, które odpowiadają za dużą twardość wody, zostaną wyeliminowane. Usunięte zostaną również niewielkie stężenia manganu i żelaza.

Bez wątpienia widać więc, iż we własnej kuchni zawsze warto filtrować wodę kranową- można zamontować do tego filtry pod zlewem lub korzystać z dzbanków. Robią tak nawet najlepsze restauracje, w których nie może być absolutnie mowy o zmianie smaku potraw czy produktów, które serwują. Jeśli lubimy zjeść dobrze i zdrowo, wybieramy najlepsze, ekologiczne mięso, warzywa czy owoce, to nie pozwalajmy sobie na psucie ich smaku wodą – nie warto.